Omgaan met lastige medewerkers

Omgaan met lastige medewerkers. Personal & Business Improvement

Je komt in je werk en daarbuiten mensen tegen in alle soorten en maten. Met een aantal kun je goed opschieten maar er zijn ook mensen waarmee je minder goed kunt opschieten. Privé vermijd je die mensen. In je werk heb je die luxe meestal niet.

 

Hoe ga je om met mensen die je als lastig of vervelend bestempeld?

Ze zijn er in alle smaken: arrogante mensen, twijfelaars, stille types, mensen die zichzelf graag horen praten, of die juist heel afstandelijk zijn en stil. Omgaan met moeilijke mensen, lastige klanten en vervelende collega’s kost vaak veel moeite en energie. Je merkt dat het samenwerken moeizaam verloopt.

De kans dat je te maken krijgt met voor jou “lastige” of “vervelende” mensen is groot. Tijd om ze aan te pakken, want: hoe langer je wacht, hoe groter de schade voor de werksfeer en de productiviteit.

Hoewel je het soms wel eens denkt, zijn die “lastige” of “vervelende” mensen niet ’s morgens opgestaan om jou het leven zuur te maken. Sterker nog, ze hebben ook relaties en vrienden die ze niet als “lastig” of “vervelend” beschouwen. Hoe komt dat?

 

In het kort: je spreekt niet dezelfde taal.

Mensen verschillen van elkaar.

Met sommige mensen hebben we direct een klik, met anderen is het alsof we op een verschillende golflengte communiceren. We begrijpen elkaar simpelweg niet, omdat die ander zo anders denkt en doet dan wijzelf. Het ingewikkelde van communicatie is dat we niet weten wat de ander denkt, voelt of bedoelt. Je interpreteert andermans gedrag vanuit je eigen perspectief en vanuit je eigen ervaringen, behoeften en bedoelingen. Komt dat niet overeen interpreteren we dat als lastig of moeilijk gedrag. We vullen in, er ontstaat ruis en miscommunicatie.

 

Wat zit erachter?Wil je gelijk of wil je geluk? Personal & Business Improvement

Omgaan met bijvoorbeeld vervelende collega’s wordt een stuk makkelijker wanneer je de onderliggende behoefte van de ander beter gaat begrijpen. Je kunt dan gaan afstemmen op de ander en daarmee zal de relatie en communicatie een stuk harmonieuzer zijn.

Belangrijk is dus dat jij actie gaat ondernemen. Wachten tot de ander gaat ‘veranderen’ geeft alleen maar ergernis, vooral bij jezelf, want de ander is zich vaak van geen kwaad bewust. Er is dus eigenlijk maar één simpele conclusie: degene die je het makkelijkste kunt veranderen ben je zelf. Als je last hebt van het “lastige” gedrag van de ander, is het dus aan jou om hier iets aan te doen.

Je kunt leren herkennen wat iemand zijn communicatiestijl is en jouw communicatie daarop afstemmen. Het is niet moeilijk en je kunt het meteen toepassen. Dit is iets wat we je in minder dan een dag kunt leren toepassen. Wij kunnen je dat leren. Bekijk hier hoe en neem contact met ons op. We maken direct een afspraak om jouw verder te helpen.

 

Om je vast op weg te helpen alvast wat algemene punten:

Vergeet niet dat de actie bij jou ligt!

Origineel artikel uit 2017

Download gratis het
E-Book

“In 7 stappen een effectief team”