Mensen asset Personal & Business Improvement

In één keer goed

Hoe vaak hoor je directeuren en managers niet zeggen:

‘mijn mensen zijn mijn belangrijkste asset’ of
‘mensen zijn mijn grootste kapitaal’
Uitspraken die ik zonder meer onderschrijf.
Ook het hebben van de juiste mensen op de juiste plekken wordt algemeen als cruciaal gezien. Ook dat kan ik volledig onderschrijven.

Als dat nu zo uitgebreid wordt gedeeld, gedragen we ons daar dan ook naar?
Ik wil dat in dit verhaal aan 3 aspecten toetsen:

  1. Hoe nemen we nieuwe mensen aan
  2. Wat weten we van onze mensen
  3. Wat doen we om onze goede mensen te behouden

Ad 1 Hoe nemen we nieuwe mensen aan

Laten we eens naar de alledaagse praktijk kijken. Een paar voorbeelden:

  • We zijn iemand tegen gekomen en dat klikt. We hebben toch iemand nodig, dus laten we het eens proberen.
  • We zetten een advertentie, lezen de reacties en nodigen 1 of meerdere mensen uit. Na 1 gesprek met de kandidaat weten we het wel, sterker nog, we weten het al na de kandidaat 5 minuten te hebben gesproken of zelfs al als hij of zij binnen komt.
  • We bellen een head hunter en laten hem iemand wegplukken bij een concurrent. We kennen alleen zijn track record (van de buitenkant), maar over de persoon en zijn ambities weten we niets. Toch halen we hem of haar op deze manier binnen en betalen daar veel geld voor.

Dit is niet verzonnen, maar het zijn echte cases die dagelijks voorkomen.

Het zijn voorbeelden van ‘trial and error’. We gaan op ons gevoel af, op een eerste indruk, we hebben het van horen zeggen.
We realiseren ons niet wat het kost als blijkt dat we toch niet de goede keus met de kandidaat hebben gemaakt. Het opnieuw starten van een sollicitatieprocedure, het betalen van salaris voordat weer afscheid van iemand wordt genomen die niet voldoet, een inwerkperiode die voor niets blijkt te zijn, de ergernis bij collega’s. Alles bij elkaar opgeteld komen we al vlug aan een directe schade van €20.000 – €30.000 of soms nog veel meer + verloren tijd en ergernis.

Dus: investeer in een goede sollicitatie procedure. Doe het niet alleen. Neem de tijd, ook voor interviews, mensen zijn meer dan een eerste indruk. Laat mensen door professionals op hun persoonlijkheid testen. Heb er bewust aandacht voor. Als je dat doet vergroot het de kans dat je het in één keer goed doet aanzienlijk.

 

Ad 2 Wat weten we van onze mensen?

In heel veel gevallen kennen we eigenlijk alleen iemands CV en het resultaat van iemands dagelijks werk. Maar hoe weet je of het waar is wat daar allemaal in staat? Wat is er weggelaten? Iemand maakt zijn CV zo positief mogelijk, logisch dat zou u ook doen. Maar hoe moet je iemand managen? Dat is immers maatwerk? Iedereen heeft toch zijn of haar eigen gebruiksaanwijzing hoor je altijd zeggen.

Talent Personal & Business ImprovementJa, maar dan moet je die gebruiksaanwijzing wel kennen. Je moet je mensen dus echt kennen, van binnen en van buiten. Een CV is natuurlijk niet genoeg. Iemand beoordelen op zijn dagelijks gedrag is ook niet genoeg. Praat met iemand. Toon interesse, echte interesse. Dring door tot iemand. Het beschikken over een persoonlijkheidstest van iemand is al een geweldige start.

Zorg ook dat je weet wat iemand nog meer kan dan hetgeen in de huidige functie van hem wordt gevraagd. Niemand is alleen een vakje. Ken zijn of haar talenten. Als je dat weet heb je gratis beschikbare capaciteit in huis. Bovendien motiveert het mensen geweldig als ze aangesproken worden op hun talenten (Lees ook onderzoeken en testen).

Wat kost dit: de kosten van een test en aandacht. Dat is alles. Ook hier geldt dat het je de mogelijkheid verschaft het in één keer goed te doen.

 

Ad 3 Wat doen we om goede mensen te behouden?

Dat lukt alleen als we bij de aspecten 1 en 2 succesvol zijn geweest.

Maar is dat genoeg?

Het komt helaas zelden voor dat voor dit aspect, hoe hou ik mijn goede mensen vast, bewust aandacht is. Het gaat zoals het gaat. Als er geen problemen zijn, loopt het wel. Geen bericht, goed bericht. Maar het zal je maar gebeuren dat een van je belangrijkste mensen, in wie je heel veel hebt geïnvesteerd, plotseling vertrekt. Je hebt het niet zien aankomen. Dat kan wel eens heel kostbaar zijn. Als je dat overkomt, is het duidelijk dat er door jou als leidinggevende niet genoeg is geïnvesteerd in voortdurende aandacht. Dat het kennelijk niet bekend was wat de betrokken persoon motiveerde, wat zijn verwachtingen waren, wat zijn ambities waren, of wat hem dwars zat.

Als zo’n waardevolle werknemer dan opzegt, proberen we dat vaak nog te repareren door hem of haar meer salaris te bieden of door opleidingen aan te bieden of iets aan iemands takenpakket te willen doen, door hem of haar promotie aan te bieden. Allemaal zaken die geld kosten, maar zelden nog resultaat opleveren en zeker niet voor de langere termijn. Het kwaad van onvoldoende aandacht is immers al geschied. Bovendien: voorkomen is beter dan (proberen te) genezen.

Dus ook hier is de boodschap : investeer in aandacht en wel in voortdurende aandacht. Het vergroot je kans het in één keer goed te doen en je goede mensen te behouden.

 

Aandacht loont

Het is niet soft, maar het is de keiharde waarheid: AANDACHT LOONT en ……. Het bespaart en kost niets, maar toch is het een investering, jouw investering. Het gaat hierbij om jouw mindset. Wees je ervan bewust dat die uitspraken die we aan het begin hebben geciteerd geen loze kreten zijn ,maar echte waarheden en handel daar dan ook naar.

Ik durf het bovenstaande met enige overtuiging te stellen, want het is gebaseerd op een jarenlange ervaring zowel op mijn eigen managementervaring (door schade en schande wordt men wijs), maar het is ook gebaseerd op veel praktijkgevallen uit mijn periode als personeelsbemiddelaar voor managers, nationaal en internationaal.

Als je dit leest, denk je waarschijnlijk bij jezelf: Tja, klinkt goed, maar hoe doe ik dat dan in de praktijk? In één keer goed?

Bij P&B Improvement kunnen we je daarbij helpen. Maak eens een afspraak voor een oriënterend gesprek. Het loont.