5 Onmisbare eigenschappen om een echte leider te zijn

Los van allerlei theorieën over leiderschap kan je stellen dat er in elk geval 5 eigenschappen nodig zijn om een echte en succesvolle leider te zijn:

 

1. Je bent adaptief5 Onmisbare eigenschappen om een echte leider te zijn

Adaptief betekent dat je kunt schakelen tussen verschillende leiderschapsstijlen of rollen. Je functioneert dus niet altijd volgens dezelfde steil van leiderschap. Je schat de situatie en de mensen juist in te schatten en je past je stijl van leiderschap daarop aan. Je kan het ook noemen: ‘leiden als een DJ’

 

2. Je stuurt 3-dimensionaal

Leiding geven doe je niet alleen naar beneden. Je geeft leiding naar beneden, naar boven en naar opzij. Leiding geven naar boven en opzij is in feite het informeel coachen en/of beïnvloeden van mensen die boven jou staan in de organisatie c.q. het incasseren van bepaald gedrag en dat gebruiken. Je kan het ook noemen: ‘leading up, down end across’.

 

3. Je inspireert

De leider weet zijn of haar mensen te inspireren, te motiveren en te enthousiasmeren. Dat kan alleen als jezelf gepassioneerd bent, zelfbewust en overtuigend. Je geeft het goede voorbeeld. Je komt je afspraken na en je neemt mensen mee in jouw verhalen.

 

4. Je luistert5 Onmisbare eigenschappen om een echte leider te zijn

Dat heb je wel vaker voorbij zien komen, maar als echte leider luister je ook echt. Dat betekent zonder verdere bedoelingen en vooringenomenheid het verhaal van de ander aanhoren. Dat is vaak best lastig, zeker als je geleefd wordt door je agenda. Maar mensen merken het als je echt luistert en het gaat je veel opleveren om de legitimiteit van je leiderschap te verkrijgen. Het zorgt voor draagvlak. Bovendien zal je merken dat mensen vaak ook echt wat te vertellen hebben. Dat dat waardevol is en dat je er wat mee kunt.

 

5. Je bent manager

Als leider ben je ook degene die alles in de gaten houdt, regelt en organiseert waar nodig. Je neemt je verantwoordelijkheden, delegeert en bent daar duidelijk over. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat tijdig, binnen budget de juiste kwaliteit of de juiste producten geleverd worden. Je geeft richting aan processen en aan de organisatie. Je weet hoe je mensen kan verbinden en je brengt dat in de praktijk. Kortom je bent manager.

Let wel: de leider is altijd manager: een manager is niet altijd een leider….

Bovengenoemde 5 eigenschappen zijn gebaseerd op een recente publicatie van voormalig marineofficier en leiderschap trainer Jochen Hekker.

Als jij in je organisatie de leiders hebt rondlopen die bovengenoemde eigenschappen bezitten en daarmee werken, dan zijn ze sociaal, diplomatiek, sturend, verbindend, handelend, coachend. Ze passen zich moeiteloos aan aan veranderende omstandigheden. Ze voegen waarde toe en brengen je organisatie naar een volgend niveau.

 

Is dat een utopie??5 Onmisbare eigenschappen om een echte leider te zijn

Nee zeker niet, maar het vraagt van een organisatie om te investeren in leiderschap door gedegen opleiding en coaching, want bovengenoemde eigenschappen zijn aan te leren, maar dat gaat niet vanzelf.

Een investering met een hoge ROI (return on investment)!

Meer informatie, training en coaching hierover kun je vinden bij Personal & Business Improvement.

Download gratis het
E-Book

“In 7 stappen een effectief team”