10 typische Agile leiderschapskwaliteiten

Agile werken en Agile leiderschapAgile leiderschap. Personal & Business Improvement

Je komt het in steeds meer organisaties tegen: Agile werken.
Ik ben er voor het eerst mee in aanraking gekomen zo’n 12 jaar geleden. Toen specifiek in software ontwikkeling en ICT. Tegenwoordig zie je het steeds meer worden toegepast. In meer en meer branches, maar ook kleine bedrijven, MKB en grote organisaties.
Ook het bedrijf waar ik nu een project leid is bezig met de transformatie naar volledig Agile werken.

Dus niet alleen tot aan het MT, maar ook het MT gaat Agile.

Wij schrijven hier vaker over bottom-up leiderschap en zelfsturende teams.
Dat geldt ook voor Agile.

 

Is er dan Agile leiderschap?

Je kunt je afvragen of er überhaupt nog managers nodig zijn als er sprake is van een zelfsturende organisatie. Het antwoord is ja! Het werken met zelfsturende teams, neemt niet weg dat alle werkzaamheden die ze doen moeten passen in de strategie van het bedrijf. Leiderschap blijft dus nodig om de grote lijnen uit te zetten en te communiceren aan alle medewerkers. Het is de taak van de Agile leider om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de teams in hun kracht komen te staan zodat ze vrijuit kunnen werken aan het succes van de organisatie.

Leiderschap in een Agile organisatie ligt niet bij 1 manager of teamleider. Het is meestal verdeeld tussen de productowner en scrummaster. Ik zeg ‘meestal’ want ondanks dat het Agile werken duidelijk omschreven onderdelen heeft, is de toepassing afhankelijk van de organisatie en de “maturity level” van die organisatie en de mensen in die organisatie. Met dat laatste bedoel ik de volwassenheid in mate van zelfsturing en verandermanagement.

Je kunt een organisatie niet ineens omgooien naar Agile werken. Daar is een veranderproces voor nodig met een duidelijk doel.

 

Wat zijn typische Agile leiderschapskwaliteiten?Agile leiderschap. Personal & Business Improvement

Agile leiders hebben een duidelijke visie. Ze geven geen opdrachten, maar inspireren en motiveren. Ze creëren een werkomgeving waarin iedereen tot zijn recht komt en vrijuit kan werken. Welke kwaliteiten je nodig hebt om een Agile leider te worden? We zetten de vijf meest prominente eigenschappen op een rijtje:

  1. Het vermogen om teams en individuele medewerkers te inspireren en te motiveren.
  2. Je bent goed in luisteren. Dat betekent dat je bezig bent met wat anderen zeggen en niet met wat je zelf vindt.
  3. Goede communicatieve vaardigheden en een gezonde dosis empathie.
  4. De wil om jezelf en de organisatie voortdurend te blijven ontwikkelen.
  5. Een helikopterview en het vermogen te delegeren.
  6. Geduld en doorzettingsvermogen. Een Agile organisatie ontstaat niet van de een op de andere dag
  7. Je bent goed in organiseren. Als Agile leider organiseer je een proces dat optimale communicatie binnen teams realiseert. Je faciliteert als het ware communicatie, waardoor resultaat bereikt kan worden.
  8. Je kunt conflicten oplossen. Binnen ieder team ontstaan kleine en soms minder kleine conflicten. De Agile leider maakt conflicten zo vroeg mogelijk bespreekbaar en zorgt ervoor dat we meningsverschillen achter ons kunnen laten.
  9. Je bent niet bang om feedback te geven. Jouw team groeit alleen als je hen eerlijke feedback kunt geven. Dat is een belangrijke maar voor veel mensen spannende competentie om te ontwikkelen.
  10. Je kunt goed uitleggen. Agile is voor velen nieuw en een van de eigenschappen die je zeker nodig hebt als leider is het vermogen de methodiek op begrijpelijke wijze uit te leggen.

Scoor jezelf maar eens op deze bovenstaande punten (geef 1 tot maximaal 10 punten per eigenschap) en bepaal waar voor jou de meeste winst valt te behalen.

Wil je meer weten over jouw leiderschap, Agile leiderschap, Scrum en leiderschap in het algemeen, neem dan contact met ons op.