Wil je gelijk of wil je geluk?

Wil je gelijk of geluk. Iets wat ik heb geleerd van mijn vader.
Want ik wist precies wat ik wilde en ja, ik had vaak gelijk. Mijn vader kwam dan met de op dat moment vervelende zin: “Wil je gelijk of wil je geluk?”

Gebeurt het jou wel eens dat je alleen maar je gelijk wilt halen? En dat je er niet mee zit dat de ander “verliest”? Dat je dus niet open staat voor de ander? En vooral bezig bent met het doordrukken van je eigen plannen en ideeën en dat je niet echt luistert naar de ander?

 

Dit zijn typisch van die momenten waarop we niet effectief bezig zijn.

Wat gebeurt er eigenlijk op dat moment?Wil je gelijk of wil je geluk? Personal & Business Improvement

Je ego speelt op! En wil niets anders dan gelijk hebben. Je verkoopt jouw eigen ideeën en dan vaak ook nog eens op een drammerige manier. Let maar eens op hoe vaak je in de aanval of verdediging gaat door steeds te roepen “ja, maar”.

Als je ego de overhand neemt, vind je jouw eigen gedachten belangrijker. Jouw gedachten, die voor jou natuurlijk heel waar zijn, wil je anderen ook laten geloven. Met als gevolg dat je blik vernauwt. Je gelooft alleen nog maar in je eigen verhaal en staat niet meer open voor andere inzichten en ideeën.

Je laat je meeslepen in je (voor)oordelen over de ander. Je vindt bijvoorbeeld dat die ander teveel praat of dat hij/zij te weinig kennis van zaken heeft. Onbewust creëer je met al die gedachten ruis tussen jou en die ander. Daardoor ben je op dat moment alleen met jezelf bezig, je aandacht is bij jezelf en dat staat de verbinding met de ander in de weg.

Echt contact gaat over het accepteren van wederzijdse afhankelijkheid (ook wel wederzijdse verbondenheid genoemd). Weten dat je elkaar nodig hebt in werk (en privé). Alleen dan kom je tot nieuwe ideeën en inzichten.

Je leeft niet alleen op de wereld waar je geen rekening met anderen hoeft te houden. We hebben elkaar juist nodig. In je werk heb je waarschijnlijk veel contact met anderen om dingen voor elkaar te krijgen. De kunst is om vanuit je eigen normen en waarden, vanuit jou en je onafhankelijkheid, de stap naar wederzijdse afhankelijkheid te maken.

Hoe doe je dat?

 

Als eerste: Parkeer je ego!

Als je merkt dat je per se je gelijk wilt halen, bedenk dan dat het slechts je ego is dat opspeelt. Je bent niet je ego. Het zijn maar gedachten. Gelijk krijgen geeft vaak een fijn gevoel. Omdat je een ander te slim af bent. Of omdat je denkt dat je beter bent. Bedenk wel dat gelijk krijgen vaak ten koste van een ander gaat. Probeer afstand te creëren van je gedachten. Ze helpen je niet verder. Bedenk de titel van dit artikel: “wil je gelijk of wil je geluk”? Ook voor contact leggen en samenwerken gaat dit op.

 

Wil je gelijk of wil je geluk? Personal & Business ImprovementAls tweede: Luister echt naar de ander.

Een menselijke valkuil is de behoefte om eerst zelf begrepen te willen worden. Stop eens met praten en luister en stel vragen. Dit leidt tot echt contact, begrip en nog belangrijker; gelijkwaardigheid. Stel vooral open vragen. Met gesloten vragen leidt je de ander naar jouw gedachten. Dat lijkt mooi, maar hiermee ga je vaak aan het belangrijkste voorbij. Oftewel dat jouw boodschap goed overkomt.

 

Als derde: Ga uit van een win/win situatie.

Een verliezer is er niet. Streef naar de beste oplossing voor iedereen. Lukt dit niet? Accepteer dat dan. Ook dat is een uitkomst die mogelijk is.

 

Wat levert dit op?

Je staat open voor nieuwe perspectieven. Dat leidt tot veel creativiteit. Je maakt als het ware ook gebruik van de hersenen van de ander. Dat scheelt toch weer.
Er ontstaan ideeën die gezamenlijk gedragen worden. Dat zorgt voor een beter teamgevoel.Gelijkwaardigheid zorgt voor echt contact en openheid. Dit leidt tot heldere communicatie en meer begrip voor elkaar.

Origineel artikel uit 2016