Artikelen

Wij schrijven regelmatig artikelen met informatie die je nog verder kunnen helpen.
Delen van de artikelen op social media stellen we op prijs.

Is de moderne manager een duizendpoot?

Is de moderne manager een duizendpoot? Managementstijl in vergelijking met een professionele voetbalclub. Tot de leiding daar behoren veelal een trainer, een assistent trainer, een teamchef en een mental coach.
Er wordt dan leiding en begeleiding gegeven aan ca 30 contractspelers.

Lees meer

Eigenschappen van succesvolle leiders

Eigenschappen van succesvolle leiders. Succesvolle leiders zijn net zo vaak bescheiden of autoritair als gewone medewerkers en waar de ene leider succesvol is door autoritair te zijn, is de andere dat door bescheiden te zijn.” Stephen Covey beschrijft 7 eigenschappen die succesvolle mensen gemeen hebben.

Lees meer

12 concrete tips om je communicatie te verbeteren

12 concrete tips om je communicatie te verbeteren. Goed samenwerken met collega’s (en klanten) leidt tot meer productiviteit, positieve resultaten en meer successen. Je voelt je betrokken bij je werk en je bent gemotiveerd. Bovendien zorgt goede samenwerking ook voor goede communicatie.

Lees meer

Is jouw afdeling een groep of een team?

Is jouw afdeling een groep of een team? Als manager wil je graag dat je afdeling een team is. Want samenwerking moet effectiever en efficiënter. Helaas is dat in veel gevallen niet het resultaat. Maar daar kun je verandering in aanbrengen. Zelf of met hulp van buiten!
Om te weten hoe je tot een team komt, moet je wel weten wat de verschillen zijn tussen een groep en een team.
Hieronder vind je 7 punten die verschillen tussen een groep en een team aangeven.

Lees meer

Positie manager ter discussie?

Positie manager ter discussie? Bij nieuwe organisatievormen, zoals bottom-up, agyle, zelfsturende teams, etc. verandert er nogal wat voor managers. Je leest in publicaties regelmatig dat de manager overbodig wordt. Dat lijkt me overdreven, maar er vallen wel hiërarchische lagen uit een organisatie weg.

Lees meer

Leidinggeven door ontmoeten

Leidinggeven door ontmoeten. In de praktijk blijkt dat je steeds harder moet werken en krachtdadiger moet zijn om anderen te laten handelen in de lijn van je genomen besluiten. Op die manier leidt macht uiteindelijk tot onmacht. Hoe komt dat en wat kan je er aan doen??

Lees meer

Het toverwoord is ontwikkelen!

Het toverwoord is ontwikkelen! Als het zoeken naar nieuwe mensen in de organisatie op de huidige manier blijft gebeuren, dan ontstaat er een mega groot probleem dat enorme beperkingen voor bedrijven op gaat leveren m.b.t. het realiseren van ambities, mogelijkheden en resultaat.

Lees meer

Van verschraling naar (persoonlijke) ontwikkeling

Van verschraling naar (persoonlijke) ontwikkeling. Er is gelukkig veel te verbeteren. Qua efficiency, motivatie, sfeer, plezier, effectiviteit en resultaat in tijd en geld. Er is minder stress en frustraties worden een uitzondering in plaats van de regel.

Ik wil je dan ook uitdagen te kijken naar je team en je organisatie. Denk je dat het beter kan? Denk je dat de mensen gemotiveerd zijn? Stel je doelen en bereik je die ook samen? Hebben mensen plezier in het werk (met elkaar), werken ze efficiënt, is de sfeer goed, etc.?
Het is goed om periodiek naar je organisatie en team te kijken en dit te evalueren.

Lees meer

Top-down of bottom-up?

( in dit blog Top-down of Bottom-up is voor de eenvoud en overzichtelijkheid gekozen voor de hij-vorm, maar voor ‘zij’ is e.e.a. uiteraard even sterk van toepassing)   Top-down Top-down management is de traditionele vorm van management die het heel lang als ideale...

Lees meer

Wel of geen manager?

Wel of geen manager? En zo ja, wat voor een? Zonder managers functioneren mensen beter
. De manager staat niet meer boven de mensen, maar er tussenin.
De moderne manager stelt zich dienstbaar op.
De moderne manager is een coach, hij staat aan de zijlijn.

Lees meer

7 tips om meer coachend leiding te geven

7 tips om meer coachend leiding te geven. Er is best veel bewijs dat als er goed gecoacht wordt dit een significante impact heeft op prestaties en motivatie. Meer coachen dus. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Als leidinggevende zie je het liefst dat iedere medewerker optimaal presteert. De manier waarop jij aanstuurt heeft daar invloed op. Geef leiding op een coachende manier en haal meer uit je personeel.

Lees meer